Paikallisuutiset

Lippokalastusperinne ehdolla Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

Asiaa valmistellaan Suomen ja Ruotsin yhteistyönä.

Lippoajat ovat tuttu näky Tornionjoen koskilla molemmin puolin rajaa.

Tornionlaakson koskikalastusperinne on nimetty Ruotsissa ehdokkaaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Tornion kaupungin tiedotteen mukaan toiveissa on saada Suomi virallisena hakijana mukaan hakemukseen. Tornionlaakson museon johtajan Titta Kallio-Sepän mukaan perinne tulisi lisätä luetteloon sen ainutlaatuisuuden vuoksi.

– Sitähän on aiemmin historiassa tehty esimerkiksi Kemijoella ja Oulussa, mutta patojen myötä perinne siellä ei ole jatkunut. Se, että hankitaan asioita tällaisille listoille, sillä koitetaan pitää perintöä yllä ja tuoda esille sen erityislaatuisuutta, Kallio-Seppä kertoo.

Virallisen päätöksen Suomen osallistumisesta hakemukseen tekee opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston esityksestä syksyn 2023 aikana. Tämän jälkeen aloitetaan varsinaisen kansainvälisen hakemuksen valmistelu. Se on tarkoitus jättää Unescolle Ruotsin kulttuuriministeriön toimesta, Suomi kumppanimaana maaliskuussa 2025.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ollaan hypätty junaan, jonka varsinaisesti ensimmäisellä asemalla ollaan, Kallio-Seppä kuvaa prosessia.

Hakemuksen valmistelussa ovat mukana päähakijana toimiva Tornion ja Haaparannan yhteinen Tornionlaakson museo, Haaparannan kunta ja Tornion kaupunki sekä perinteenharjoittajat.

Aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon on Suomesta aiemmin päässyt saunakulttuuri, kaustislainen viulunsoittoperinne sekä yhteispohjoismainen limisaumaveneperinne. Tämän vuoden joulukuussa odotetaan päätöstä käsinvalmistettua lasia koskevaan hakemukseen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä