Vakuudeton laina kannattaa kilpailuttaa

Moni kuluttaja etsii vakuudettomia lainoja nopeaan rahantarpeeseen. Lainaa varten ei tarvita vakuuksia tai muita takaajia, jolloin myös pankit voivat tehdä nopeasti lainapäätöksen.

Lainojen koroissa on suurta vaihtelua, sillä nimelliskorko voi vaihdella 4 - 20 % välillä. Koron lisäksi lainasta peritään tilinhoitomaksua, jolloin lainan todellinen vuosikorko voi olla jopa 38% pienissä lainoissa kalliimmissa pankeissa.

Helpoin tapa selvittää edullisin lainatarjous on kilpailuttaa lainat, jolloin yhdellä lainahakemuksella voidaan saada jopa kymmeniä eri lainatarjouksia. Nordsekin kautta lainat voi kilpailuttaa maksutta 1 000 - 60 000 euroon asti.

Lainan kilpailuttaminen säästää kuluissa

Kilpailuttamalla lainat voidaan säästää kuluissa jopa tuhansia euroja. Säästetty euro määrä riippuu siitä, paljonko lainaa haetaan ja mitä maksuaikaa lainalle otetaan.

Voit kilpailuttaa uudet ja vanhat lainat milloin vain. Koska vakuudettoman lainan voi aina maksaa etuajassa pois, voidaan uudella lainalla maksaa myös vanhoja velkoja pois. Jos löydät uuteen lainaan edullisemman koron - voit maksaa kalliit lainat pois edullisemmalla yhdistelylainalla.

Vakuudettoman lainan hinnoittelu vaihtelee

Lainan koroissa on isoja eroja, sillä pankit hinnoittelevat vakuudettomat lainat asiakaskohtaisesti. Lainan hinnoitteluun vaikuttaa pankin oma hinnoittelumalli, sillä osa pankeista kilpailee hinnalla tietyssä asiakasryhmässä, kun toinen pankki voi kilpailla suuremmalla lainasummalla.

Lisäksi lainan hinnoitteluun vaikuttaa paljon tarjottava lainamäärä, sillä pankit antavat suurempaan lainaan matalampaa korkoa. Toisaalta tarjottuun lainamäärään vaikuttaa työtulojen määrä, joten suuremmilla tuloilla voidaan saada edullisempia korkotarjouksia.

Asiakkaan arvioitu maksukyky vaikuttaa suoraan tarjottuun lainakorkoon. Sitä alhaisemmaksi on arvioitu hakijan riski, sitä edullisemmalla korolla lainaa tarjotaan. Lainan korkoon vaikuttaa myös takaajien määrä - lisäämällä hakemukseen toinen rinnakkaishakija voidaan saada korkotasoa alaspäin.

Näitä tietoja pankki tarvitsee lainapäätökseen

Pankki arvioi hakijan tietojen perusteella sopivaa lainasummaa ja korkoa lainalle. Tähän vaikuttaa erityisesti työtulojen määrä ja velkamäärä, mutta myös moni muu asia vaikuttaa lainapäätökseen.

Näitä tietoja lainapäätöstä varten tarvitaan:

● Hakijan perustiedot

● Haettava lainamäärä

● Tulot ja menot

● Velkojen määrä

● Asumismuoto

● Sivilisääty, koulutus ja työsuhde

Koska lainan hakeminen on maksutonta ja ei sido mihinkään, on helpoin tapa selvittää saataville oleva rahoitus pyytämällä lainatarjousta vertailupalvelusta.

Kuka voi kilpailuttaa lainat?

Lainan kilpailuttaminen onnistuu kenelle vain, jolla on puhtaat luottotiedot ja ikää vähintään 20 vuotta. Voit saada lainaa pankista, kun työtulojen määrä on riittävä suhteessa velkamäärään.

Mikäli hakijalla on maksuhäiriömerkintä, ei lainaa voida myöntää. Palkkatulot ja eläketulot vaikuttavat lainamäärään, sillä ne lasketaan säännöllisiksi tuloiksi. Pankit antavat lainaa vain säännöllisten tulojen perusteella, joten pääomatulot eivät vaikuta yleensä luottopäätökseen. Lainaa varten hakijalla tulee olla kotipaikka Suomessa. Usein vaaditaan, että kotipaikka on ollut viimeiset kolme vuotta kotimaassa.

Kulutusluotto on usein edullisin vakuudeton lainatuote

Vakuudeton laina voi olla normaali kulutusluotto, joustoluotto tai luottokortti. Usein haettava rahoitusmäärä vaikuttaa siihen, mikä on sopivin lainatuote itselle.

Joustoluotto ja luottokortti sopii kuluttajalle, joka tarvitsee pientä lainasummaa kerralla käyttöön. Toisaalta se sopii hyvin niille, jotka haluavat kassavaraa turvaksi, jos myöhemmin tulee jotain yllättäviä kuluja.

Kulutusluotto on sopivin ja paras lainatuote, kun lainasummat ovat yli 5000 euroa. Usein joustoluottoa ja luottokorttia tarjotaan 1 000 - 5 000 euroon, joten ne ovat soveltuvia pieniin nosto tarpeisiin.

Lainojen hinnoissa on myös eroja. Usein normaali kulutusluotto on edullisin vakuudeton lainatuote, sillä lainan todellinen vuosikorko voi usein olla alle 10%. Joustoluottojen ja luottokorttien todellinen vuosikorko vaihtelee usein 12 - 38% välillä. Lainasumma vaikuttaa paljon myös kulujen määrään.

Kilpailuta vakuudeton laina maksutta 60 000 euroon asti

Vakuudeton laina kannattaa aina kilpailuttaa, sillä vertailu on maksutonta ja ei sido mihinkään. Nordsekin avulla lainat voidaan nopeasti kilpailuttaa kaikille lainasummille 1 000 - 60 000 euron välillä.

Lainaan voidaan saada maksuaikaa 1 - 15 vuotta. Maksuaikaan vaikuttaa tarjottu lainasumma, sillä isompaan lainasummaan tarjotaan usein pidempää maksuaikaa.

Koska lainojen koroissa on suuria eroja, kannattaa kaikenkokoiset lainasummat aina kilpailuttaa. Näin kuluttaja voi varmistua, että käytössä on mahdollisimman edullinen vakuudeton laina.