Vakuudeton venelaina voi olla nyt yllättävän edullinen

Oma vene on monen unelma, mutta sen luokan hankinta, jota harkitaan usein jopa vuosikausia. Nykyään veneen ostaminen on mahdollista myös ilman muhkeita säästöjä, sillä paatin voi rahoittaa vakuudettoman lainan turvin.

Jos venettä varten on säästöjä, mutta ne eivät yksin riitä, voi myös silloin turvautua venelainaan. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken olennaisen, mitä venelainaa harkitsevan tulee tietää.

Laina voi olla joustava vaihtoehto

Nykyään veneen rahoittaminen venelainan avulla on yleinen ratkaisu, sillä venelainan voi saada yllättävän edullisestikin. Venelaina ei ole tietty lainatyyppi, vaan se voi olla esimerkiksi vakuudeton kulutusluotto tai joustoluotto. Venelaina on periaatteeltaan samanlainen kuin autolaina, mutta se on tarkoitettu veneen ostamista varten.

Vakuudetonta lainaa veneen rahoittamiseksi voi hakea näppärästi netistä. Lainahakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin, ja mahdollisen lainatarjouksen saa välittömästi. Lainatarjouksen saaminen ei edellytä lainan hyväksymistä, vaan lainatarjouksen voi halutessaan hyväksyä vasta, kun siihen on tutustunut rauhassa.

Kulutusluotto on kerralla tilille maksettava vakuudeton laina, joka sopii hyvin suuremman kertaostoksen, kuten veneen, rahoittamiseksi. Joustoluotto puolestaan on jatkuva luottosopimus, joka muistuttaa toimintaperiaatteeltaan luottokorttia, mutta ilman fyysistä korttia.

Joustoluotto maksetaan erilliselle luottotilille, ja joustoluotolle myönnetään luottoraja, jonka puitteissa luottoa voi nostaa käyttöön halutun suuruisissa erissä, ja luottoa palautuu takaisin käyttöön, kun sitä lyhennetään.

Sekä kulutusluoton että joustoluoton takaisinmaksu on tehty joustavaksi, ja usein on myös mahdollista saada esimerkiksi lyhennysvapaita kuukausia, mikäli veneen ylläpito aiheuttaa ennakoimattomia kustannuksia. Myös laskun maksupäivää tai laina-aikaa voi olla mahdollista muuttaa, jos taloudellinen tilanne muuttuu yllättäen.

Lainan ehdot kannattaa aina tarkistaa huolellisesti ennen lainan ottamista.

Venelainan hakeminen on vaivatonta

Haettavissa oleva laina-summa ja -aika riippuu aina luotonmyöntäjästä, mutta tyypillisesti lainaa voi hakea 100 eurosta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Ennen venelainan hakemista kannattaa tehdä tarkka laskelma siitä, kuinka paljon lainaa veneen rahoittamiseen tarvitaan.

Lainaa ei kannata hakea suurempaa summaa kuin on tarpeen. Myös laina-aika kannattaa mitoittaa realistisesti, mutta ei turhaan pidentää sitä, sillä mitä pidempään lainaa maksaa, sitä enemmän sille ehtii kertyä korkoa ja kuluja.

Luotonmyöntäjät voivat itse päättää, mitä kriteerejä ne asettavat lainan hakemiseen ja myöntämiseen. Tyypillisesti edellytyksiä ovat moitteettomat luottotiedot, pysyvä osoite Suomessa, suomalainen pankkitili ja säännölliset tulot. Lisäksi hakijan on oltava vähintään 18-vuotias, mutta monet luotonmyöntäjät vaativat vähintään 21-vuoden ikää.

Vakuudellista lainaa sen sijaan haetaan pankista, ja se vaatii nimensä mukaisesti vakuuden eli vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta tai takaajan. Jos haaveissa on ostaa vene, joka on hinnaltaaan useita kymmeniä tuhansia euroja, voi silloin olla kannattavaa kääntyä vakuudellisen lainan puoleen, mikäli sellainen on mahdollinen.

Venelaina edullisella korolla

Lainatarjous on aina henkilökohtainen, ja se perustuu luotonmyöntäjän tekemään riskiarvioon hakijasta. Mitä vakaammaksi hakijan taloudellinen tilanne ja maksukyky katsotaan, sitä pienemmällä korolla lainaa voi saada. Myös haettava lainasumma ja laina-aika vaikuttavat lainan korkoon. Vakuudettomia lainoja kuitenkin koskee kuluttajansuojalaki, joten niiden nimelliskorko ei voi nousta yli laissa asetetun prosenttimäärän.

Kuluttajansuojalain uudistettu versio astui voimaan 1. lokakuuta 2023. Sen mukaan kuluttajaluottojen uusi korkokatto saa olla enintään 15 prosenttia + yleinen viitekorko, mutta yhdessä ne eivät saa ylittää 20 prosenttia. Viitekorko tarkistetaan kuuden kuukauden välein, ja voimassa olevan viitekoron voi katsoa Suomen Pankin sivuilta. Lisäksi kuluttajaluottojen muut kulut ja maksut saavat olla enintään 0,01 % lainasummasta per päivä, mutta korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Lainatarjousta tarkasteltaessa tulee ennen kaikkea kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon, sillä se kertoo sekä lainan nimelliskoron että kaikki kulut vuositasolla. Sen perusteella on helppo laskea lainan kokonaissumma.

Näin ollen venelainaa on mahdollista saada nyt edullisella korolla. Ennen lainanhakua kannattaa siis miettiä sopiva haettava lainasumma ja -aika sekä omaan talouteen sopiva lainanlyhennys. Lainan hakeminen käy helposti netissä, mutta hakemus tulee tehdä aina huolellisesti, jotta kaikki tiedot ovat oikein, jolloin mahdollisen lainatarjouksen voi saada saman tien.